Géčko ve spárech robota

25. srpna 2024

Všichni známe scénky z filmů, kde nejdůležitější osobou v budově je úklidový pracovník… My v Géčku souhlasíme, že úklidoví pracovníci, zejména jejich dobře odvedená práce, jsou pro pohodlí našich zákazníků to klíčové. Velkými pomocníky jsou čisticí stroje, které až dosud vždy potřebovaly řízení člověkem. Nově se takřka plnohodnotným členem týmu stal uklízecí robot, který se řídí a „řítí“ po pasáži zcela sám. Více nám o této novince řekl oblastní manažer naší úklidové firmy pan Ing. Jiří Buček.

Autonomní podlahový mycí stroj KÄRCHER KIRA B50

Jsme úklidová firma Čistící stroje s.r.o. a již pátým rokem se staráme o pořádek v pasáži OC Géčko v Ostravě a Českých Budějovicích. Sídlíme v Ostravě Plesné přímo naproti Géčku.

V duchu známého rčení „pokrok nezastavíš“ jsme začali používat pro úklid pasáže jeden z nejmodernějších autonomních podlahových mycích strojů KÄRCHER KIRA B50. Stroj je plně autonomní a pohybuje se po pasáži bez obsluhy podle předem nadefinovaných úseků a časů. Po provedení a dokončení plánovaného úkonu se vrátí do dokovací stanice kde vypustí odpadní vodu, propláchne se, napustí čistou vodu a do plna si nabije baterie. Pak je připraven na úklid dalšího úseku podle nadefinovaného programu. V naprogramovaný čas sám opustí dokovací stanici a provede úklid.

V případě nějaké překážky v nadefinovaných úsecích (osoba, nákupní vozík) přepočítá trasu a překážce se bezpečně vyhne, nebo zastaví a počká, až je prostor volný. O to se stará množství pohybových čidel. Stroj je napojen na servis Kärcher přes internet a jakékoliv odchylky od programu on-line nahlásí na dispečink. Lze jej také možné pomocí aplikace on-line sledovat při provozu.

Za naše spolupracovnice úklidu vykonává plošnou rutinní údržbu podlahových ploch. Neznamená to však, že bychom tím vzali práci našim úklidovým pracovníkům. Stále ještě jakýkoliv automat nenahradí lidské oko a práci. Ušetřený čas tím můžeme věnovat optimalizaci pracovních postupů a detailům, na které při denní činnosti někdy nezbyl dostatek času. Další výhodou stroje je přesné a stejné automatické dávkování chemie potřebné pro údržbu podlahových ploch.

Nejenže tím dojde k úspoře chemie, ale také udržované povrchy dostanou přesně to, co potřebují a prodlouží se jejich životnost.

Každý naprogramovaný úsek lze nastavit přesně podle zatížení provozem a povrchu. To znamená přítlak kartáčů, rychlost rotace, rychlost pojezdu, množství vody a chemie. Prostě optimalizace procesu s ohledem na životní prostředí.

Jistě nám stroj pomůže v tom, abychom pasáže centra udržovali v čistotě tak, aby se do Géčka lidé rádi vraceli a cítili se zde spokojeni. A to je hlavní cíl.