HOMESHARING

11. října 2023

Co to je a pro koho to je? Sdílení péče, sdílení domova, sdílení času….
Pojem autismus neboli porucha autistického spektra jste jistě už slyšeli. Jedná se o neurovývojovou poruchu, kdy dochází ke změnám v mozku během jeho vývoje. Lidé s autismem mají odlišné vnímání, myšlení a chování. V sociálních dovednostech se často potýkají se specifickými potížemi.

Kláro, prozraďte nám, prosím, co se skrývá pod názvem homesharing? Pro koho je určený?

Homesharing je v česku stále novinkou, takže chápu, že stejně jako Vy i čtenáři mohou tápat.
Jedná se o formu podpory, která směřuje jak na děti s autismem, tak na jejich rodiče. Jde o více či méně pravidelné odlehčení rodinám s dětmi s autismem. Péče o tyto děti je náročná a vyžaduje mnoho energie a času. Díky tomu, že hostitelé přebírají na určitou dobu péči o dítě, poskytují tak rodičům prostor pro odpočinek, nabrání energie do dalších dní nebo také čas, který mohou věnovat péči o své další děti.

Takže se jedná o hlídání dětí s autismem? Jak je to časově náročné?

V podstatě by se to takto dalo zjednodušeně říct. Kolik času hostitel s dítětem bude trávit, vždy záleží na domluvě konkrétní rodiny a hostitele. Někomu vyhovuje 1 den v týdnu na dvě hodiny, jiná rodina preferuje třeba celý den jednou za 14 dní. Máme i rodiny, které si k sobě našly cestu a dítě si berou třeba i na víkend. Opravdu je to individuální.
„Do homesharingu jsme se přihlásili s cílem někomu pomoci. S dítětem se vídáme už skoro dva roky a už bych to nenazval jako homesharing. Prostě se stali součástí naší rodiny.“, říkají hostitelé.

Může být hostitel někdo, kdo nemá s autismem žádné zkušenosti? A jak se vlastně stát hostitelem?

Ano, hostitel může být i někdo, kdo se s autismem doposud nesetkal. Ale nemůže to být úplně každý, člověk pro roli hostitele musí splňovat určité podmínky. Musí být určitě plnoletý, trestně bezúhonný a zdravý, tělesně i psychicky.
Pokud má takový člověk navíc volný čas a cítí potřebu se o něj podělit je to skvělý kandidát do role hostitele. Nejjednodušší cesta je vyplnit přihlášku na našem webu www.mikasazs.cz. My se na základě vyplněné přihlášky se zájemci spojíme a celý průběh jim vysvětlíme.

“Homesharing je geniální nápad, jak mohu pomoci někomu, kdo to potřebuje. Mé vlastní děti jsou již velké a příliš mě nepotřebují. Ráda nabízím svůj volný čas někomu dalšímu. Když jsem s dítětem, mám z toho dobrý pocit. Není potřeba nic speciálního, jde vlastně jen o čas. Homesharing mi dal možnost srovnat si v životě moje hodnoty a mnohé jsem přehodnotila.“, říká hostitelka.

Mohu nastoupit jako hostitel hned po zaslání přihlášky? A mohu si vybrat dítě, o které se budu starat?

Hostitel musí projít přípravnou fází, jde o tzv. homesharingová setkání, kde získá všechny potřebné informace o tom, co jeho nová role hostitele bude obnášet a jak pracovat s dětmi s autismem. Hostitelem se tedy stáváte po důkladném zaškolení. Pokud má hostitel kdykoli v průběhu hostitelství nějaké obavy nebo nejasnosti může se na nás obrátit a kolegyně mu podají pomocnou ruku a potřebnou podporu.
Co se týká párování dítěte a hostitele, toto je složitý proces, kdy je třeba maximálně zohlednit mnoho faktorů. Ať už jsou to životní postoje rodiny, zájmy a záliby dítěte. Cílem je, aby se se hostiteli a dítěti společně hezky fungovalo, proto je potřeba, aby oba naplňovaly podobné zájmy a činnosti.

Jak je Homesharing potřebný pro rodiny a děti tušíme. Ale co to dá, hostiteli?

Každému něco jiného! Někdo říká, že našel smysluplné využití volného času. Někdo si kompletně přehodnotí své životní priority a dívá se na svět jinak. Máme i hostitele, kteří se zapojili jako pár a s úsměvem říkají, že do toho šli, aby předešli manželské krizi. Musím říct, že vypadají, že jsou se svým rozhodnutím velmi spokojeni.
Hostitelé si také rozvíjí schopnost porozumění, tolerance, vytrvalosti a odolnosti a zároveň se jim otevírá cesta k novým kontaktům a přátelstvím.
„Je to přínos pro celou naši rodinu. I pro mé syny, kteří už odcházejí z domova, taková příprava, že všechno nebude vždy jen růžové, že se musí přizpůsobit některým věcem a že musí překonávat překážky.“, říká hostitelka. „Vrátilo nás to zpět do našich mladých let.“

Článek připravila: Klára Mantičová (PR & Marketing Mikasa z.s.)