JÍDELNÍČEK PRO DÁRCE KRVE A KREVNÍCH SLOŽEK

17. dubna 2023

Nákupní centrum Géčko podporuje řadu let Krevní centrum FNO.
Velmi si vážíme všech, kteří se rozhodnou darovat krev. Aby krev byla co nejkvalitnější, připravilo Krevní centrum doporučení, které by měli dárci dodržet před darováním krve či plazmy.

JÍDELNÍČEK PRO DÁRCE KRVE A KREVNÍCH SLOŽEK
Jak si nastavit a dodržet postup při plánování stravy den před odběrem?

  • lehká večere s omezením tuku
  • dostatečný spánek alespoň 8 hodin
  • ráno lehká netučná snídaně - rohlík, čaj
  • večer před odběrem a ráno v den odběru nepít alkoholické nápoje
  • 14 hodin před odběrem NEJÍST tučná jídla
  • 3 hodiny PRED ODBEREM NEKURTE!
  • Dárce by se také mel vyvarovat velké fyzické zátěži. Na odběr by nemel jít nalačno!

Večere nízkotučná, tj. zvolit přípravu bez tuku:

  • maso libové vařené,
  • brambory vařené (bez másla a mléka),
  • těstoviny (bez tuku) a zelenina nebo kompot,
  • luštěniny a chléb,
  • netučné pečivo-rohlíky, veka, vánočka, suchary + marmeláda, med,
  • netučné jogurty,
  • ovoce, zelenina-vetší množství,
  • tekutiny – voda, čaj, ovocné šťávy

RÁNO V DEN ODBĚRU
Ráno je vhodná lehká snídaně a dostatečné množství tekutin. Mezi ideální zdroje tekutin patří přírodní minerální a pramenitá voda, která je kvalitní, neupravená, bez přídatných látek:

  • nejlépe obyčejný rohlík, kmínový či toustový chléb,
  • křehké kukuřičné plátky, rýžové chlebíčky, suchary,
  • dětské piškoty, kukuřičné lupínky,
  • med, džem,
  • ovoce, zelenina, ...
  • lze kávu (bez mléka a smetany)
    Vypijte alespoň 0,5 litru tekutin (čaj, ovocné šťávy, džusy, minerálky).
    Nekonzumujte tučná jídla pro vysoký obsah tuku:
  • mléčné výrobky (máslo, mléko, smetana, sýr, tvaroh, jogurt...),
  • masné výrobky (salámy, šunka, dietní párky, klobásy, smažené pokrmy, polévky, ovar, guláš...),
  • vajíčka,
  • čokoládu, croissant, koláčky, bábovka, vánočka…
  • ořechy, sladké tukové pečivo, ...
    Potraviny obsahující železo vhodné doplnit po odběru:
  • maso (hovězí), vnitřnosti (nejlépe játra)
  • ryby
  • luštěniny
  • tofu
  • zelenina (špenát, brokolice, červená řepa)
  • ovoce (višně, borůvky, ostružiny, černý a červený rybíz, maliny)
  • ořechy, semena

PŘÍKLADY JÍDELNÍČKU PŘED ODBĚREM KRVE A KREVNÍCH SLOŽEK:
Oběd:

  • Vařené brambory dušené rybí filé zelenina – příprava bez tuku, v páře
  • Krůtí prso dušené na vodě, rýže vařená, zeleninový salát – bez dresinku
  • Vařená červená čočka, sázené vejce, chléb, okurek
    Večere:
  • Rizoto s kuřecím masem a zeleninu-dušenou ve vodě
  • Těstoviny bezvaječné s kuřecím masem se špenátem – dušené ve vodě
  • Losos dušený (bez kůže), brambory vařené, zeleninová obloha
    Snídaně v den odběru
  • Lehce stravitelná, netučná,
  • Bílé pečivo, med, marmeláda
  • Chléb, zelenina-rajce, okurka, paprika – bez másla
  • Ovocné pyré, piškoty
  • Křehké kukuřičné plátky, ovocný salát
    Tekutiny
  • Čaj, káva bez mléka, minerálky, džusy

Fakultní nemocnice Ostrava
17. listopadu 1790/5, 708 52 Ostrava
www.fno.cz
krevni.centrum@fno.cz
Bezplatná linka
800 260 004
www.facebook.com/krevFNO