Svátek sv. Mikuláše

1. prosince 2023

Svátek svatého Mikuláše, slavený 6. prosince, je významným dnem v mnoha kulturách po celém světě. Jeho historie a tradice se výrazně liší v závislosti na regionu a lokálních zvycích.
Historie svátku sahá až do 4. století, kdy žil svatý Mikuláš, biskup z Myry v dnešním Turecku. Byl známý pro svou štědrost, především k dětem, a mnohé legendy vyprávějí o jeho zázracích a laskavosti. Jeho pověst jako ochránce dětí a patrona dárků se postupně rozšířila do různých částí světa.

V Evropě je svátek svatého Mikuláše často spojen s tradicemi, kdy Mikuláš navštěvuje domovy a odměňuje hodné děti sladkostmi nebo malými dárky. V některých zemích, jako je Nizozemsko nebo Belgie, je tento den hlavním dnem pro výměnu vánočních dárků.
V Nizozemsku, svátek Sinterklaas, jak se zde nazývá, je doprovázen příjezdem Mikuláše na parníku z Španělska. Děti zanechávají u krbu boty, do kterých Mikuláš v noci vkládá dárky.
V německy mluvících zemích se Mikuláš často objevuje ve společnosti Knechta Ruprechta, postavy, která symbolizuje větší přísnost a trestá nezbedné děti.
V USA a dalších zemích se svatý Mikuláš transformoval v postavu Santa Clause, která je neodmyslitelně spjata s moderními Vánocemi.
Ve Francii je svátek svatého Mikuláše populární zejména ve východních regionech, jako je Alsasko a Lotrinsko. Děti zde zpívají tradiční písně a nechávají boty u krbu, do kterých Mikuláš vkládá dárky a sladkosti.
V Polsku se tento den slaví jako Mikuláš (Mikołajki). Děti obvykle dostávají dárky a sladkosti, které jsou umístěny pod jejich polštářem nebo v botách.
Na Ukrajině a dalších slovanských zemích, svátek svatého Mikuláše (Sviatyj Mykolaj) představuje začátek vánočního období. Děti dostávají dárky, které jsou často umístěny pod polštářem.
V Itálii se svátek svatého Mikuláše slaví v některých regionech, jako je Bari, kde se nachází jeho hrob. Zde se konají procesí a oslavy na počest svatého Mikuláše.
V Řecku a dalších pravoslavných zemích, kde se oslavy soustředí více na náboženské aspekty, jsou dne 6. prosince pořádány speciální kostelní služby.
Ve Španělsku a některých jeho regionech, jako je Katalánsko, je svátek svatého Mikuláše spojován s přípravou na Vánoce, i když hlavní dárkové období přichází během Tří králů v lednu.
Na Bahamách a v některých dalších karibských zemích se svátek svatého Mikuláše slaví také, ale je více smíchán s místními tradicemi a kulturou.

Zajímavostí je, že v Turecku, zemi původu svatého Mikuláše, je tento svátek méně známý, ale stále je zde Mikuláš uznáván jako důležitá kulturní a historická postava.
Ve východních pravoslavných církvích je svátek svatého Mikuláše slaven 19. prosince, kvůli rozdílu v gregoriánském a juliánském kalendáři.

Celosvětově je svatý Mikuláš symbolem štědrosti a radosti, a jeho svátek je připomínkou důležitosti darování a laskavosti vůči ostatním. Každá země přináší do této tradice své unikátní prvky, což obohacuje a rozšiřuje význam tohoto svátku.
Rozmanitost v způsobu, jakým je svátek svatého Mikuláše slaven v různých zemích, ukazuje, jak globální a přesto lokálně specifické mohou být kulturní tradice. Každý region přispívá svým jedinečným způsobem, což činí tento svátek skutečně fascinujícím.

Přijďte s dětmi na společnou nadílku Géčka a Globusu. Již tuto neděli 3. prosince od 15.00. Připraveny budou také adventní dílničky.