Rozhovor s Markétou Konvičkovou

11. dubna 2024

Markéta Konvičková (* 17. května 1994) je česká zpěvačka. Pochází z Třince. Poprvé na sebe upozornila v roce 2009 jako finalistka soutěže Česko Slovenská SuperStar, kde se probojovala až do nejlepší desítky. V roce 2010 vydala debutové CD Na šňůře perel, na kterém spolupracovala řada známých jmen – Michal David, Petr Bende, a další. V témže roce získala Českého slavíka za Objev roku a také se stala objevem roku hudebních cen televize Óčko. Do dnešní doby vydala již 5 alb. Účastnila se třetí řady hudebně-zábavné show Tvoje tvář má známý hlas. Často vystupuje se svými kolegy ze Superstar Janem Bendigem (vydali spolu také několik písní) a Monikou Bagárovou.
Od roku 2021 do roku 2022 uváděla oblíbený televizní pořad Sama doma z ostravského studia České televize. Od roku 2020 je maminkou dcery Amálky, a společně s partnerem žijí v rodinném domečku v Třinci.

Markéto, narodila jste se v Třinci. Z tohoto města pochází více úspěšných umělců, můžeme jmenovat např. Ewu Farnou nebo Tomáše Kluse. Vy jste zůstala rodnému místu věrná, a bydlíte zde stále. Co máte na Třinci ráda?

Na Třinci mám nejraději svoji rodinu. Žila jsem 6 let v Ostravě, kvůli studiu na vysoké škole. Věděla jsem, že když budu mít jednou vlastní rodinu, chtěla jsem, aby moje děti vyrůstaly v blízkosti babiček a dědečků. Jsme v Třinci na domečku, v přírodě, přes plot máme koně, beránky, je to balzám.

Přemýšlela jste někdy nad přestěhováním se do hlavního města, kde je přece jenom více pracovních příležitostí?

Nejspíš ano. Po skončení Superstar. Bylo mi 15 let, mladé pískle, co mělo pocit, že na něj svět asi čeká a v Praze jsou na mě zvědaví (smích). Naštěstí jsem měla oporu v rodině a managementu. Řekli mi, ať do Prahy klidně jdu, ale ať dostuduju střední školu. Na té jsem v té době byla v Českém Těšíně a nechtělo se mi to měnit. Tak jsem zůstala v Třinci a jsem ráda. V období mého účinkování v show Tvoje tvář má známý hlas jsem žila 3 měsíce v Praze a máte pravdu, měla jsem pocit, že těch pracovních příležitostí bylo více. Poznala jsem spoustu nových lidí, ale je to o prioritách, které si nastavíte a kariéra u mě nebyla, není a nebude na prvním místě.

Vy i Váš partner jste velmi vytížení. Jak si nejraději užíváte společné chvíle? Jak zvládáte kloubit čas zpěvačky a čas pilota?

Jsem maminka tříleté Amálky, kdy její první dva roky jsem ani nemohla vystupovat kvůli covidu a vlastně jsem ani moc nechtěla, protože jsem se věnovala dcerce a svému zdraví. Takže já jsem dost doma s dcerkou a partner lítá, ale na to jsme vlastně zvyklí už dlouho a není to pro nás nic nového. Když je doma, věnuje se dcerce, domečku. Někdy mám pocit, že nepečujeme moc o náš vztah, protože je to buď on a Amálka nebo já a Amálka, a ne my dva jako partneři. Takže si občas uděláme rande nebo zaletíme jednou ročně na 5 dní k moři bez dcery. Stejně vždycky ve finále probíráme jenom ji (smích).

S rodinou jezdíte často odpočívat do teplých krajů. Co stálo za Vaším rozhodnutím takto několikrát do roka cestovat?

Asi moje zdravotní situace. Chci si užívat života a cestovat, dokud to jde, dokud mi je dobře a dokud není dcerka školou povinná. Potom už to asi půjde jen v období jejích prázdnin. Já miluju slunce, moře, dobrou energii, odpočinek.
Nikdy mě nemrzí ty utracené peníze, které to cestování stojí. Jsme zážitkoví a zimu a škaredé počasí moc nezvládám.

Společně se značkou m.asch_beoriginal jste nedávno navrhla kolekci mikin. Jak toto spojení vzniklo? A jakou módu preferujete?

Já znám Páju už dlouho. Jsme obě z Třince. Objednávala jsem u ní mikiny, teplákovky, nějaké oblečení šila pro Amálku, a vím, že její práce je kvalitní a jiná. Už jednou jsem za ní přišla, jestli něco nevymyslíme. Tenkrát na to asi nebyla vhodná konstelace, a pak jsme se jednou potkaly a začaly na návrhu pracovat. Mikina je víceúrovňová, takže si ji můžete dát jako dlouhou nebo i kratší verzi, máme společné logo a taky moje heslo na rukávu: “Kdo málo spí, má hodně zážitků!“ To vzniklo, protože od narození dcery toho opravdu moc nenaspím. Amálka je živel a nebaví ji očividně spát. Takže maminky, které to mají stejně, se mnou drží krok a je to takové naše heslo.

Jak vypadá Váš oblíbený den s Amálkou?

Pokaždé je ten den jiný. Amálka je brebta, pořád mluví, neposedí, denně obleče 50 šatů, paruky, parádí se, chodíme ven. Když je počasí tak na zahradu atd. Je fakt skvělá, pořád se s ní směju, nejraději bych ten věk zastavila a měla pořád svoji malou holčičku.

Pro svou dceru jste také napsala písničku a v loňském roce jste vydala MAMA SONG. Jak si užíváte roli maminky? Texty písní určitě vycházely přímo od srdce.

To máte pravdu. Užívám si to moc. Ono ty texty asi i vypovídají o mé slovní zásobě v období mateřství. Jen MAMA, tata, é, í … Vlastně moje tvorba odráží můj život a jsem ráda, že jsem autentická. Ještě jsme vydali píseň s mým kolegou Janem Bendigem, takový třetí díl našich česko-romských duetů jmenuje se NEBE, PEKLO, RÁJ. A v tomto roce bych chtěla taky vydat alespoň 2-3 písničky. Navíc budu mít 30 let, 15 let od Superstar, tak možná připravím i nějaký narozeninový koncert.

To znamená, že se Vám splnilo vše, co jste kdy chtěla?

Myslím, že nesplnilo, ale nemyslím, že by to souviselo s věkem. Třicítka je asi takový milník. Jako puberťák si říkáte, co byste chtěla do třicítky. Já to měla asi jen s dětma, domem, že se chci vdát, ale kariérně jsem nechtěla vyprodat třeba O2 Arénu nebo vyhrát Slavíka. Ještě pár pracovních snů mám. Chtěla bych si možná zkusit zahrát někde ve filmu, seriálu nebo tancovat ve Stardance. A z osobních bych se chtěla asi jednou přece jenom vdát.

Na začátku tohoto roku jste zpívala na koncertu v O2 Aréně k poctě Hany Zagorové, která rovněž pocházela z našeho kraje. Jak na ní vzpomínáte? Kdo z bardů české populární hudby je/byl Vaším vzorem?

Já myslím, že na paní Zagorovou lze vzpomínat jen s úsměvem a hřejivým pocitem. Nikdy jsem ji neviděla se mračit, pokaždé byla jak sluníčko. Dokonce mi osobně zavolala a chtěla, ať hostuji na jejím koncertě v Lucerně. Bohužel se ten koncert sice uskutečnil, ale už bez ní, loni v prosinci. Mrzí mě tedy, že jsem si s ní nezazpívala. Velkým vzorem mi byla i Věra Špinarová. Zbožňuju Marii Rottrovou, Moniku Absolonovou, a vlastně všechny zpěvačky své doby. Pořád nechápu, že s nimi dnes stojím na jednom pódiu a mohla jsem vystoupit mezi Královnami popu na Karlštejně.

Blíží se období Velikonoc. Jak se slaví svátky jara u Markéty Konvičkové?

Nikdy jsem to moc neřešila, ale teď s dcerou malujeme vajíčka, zdobíme dům a babička upeče beránka, tak budeme asistovat. Jinak nic speciálního neplánujeme.